Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

  Η στρατηγική συμμαχία Άγκυρας–Καΐρου αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο — Ποιες οι προκλήσεις για την Ελλάδα...

 

  του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

 

 Η πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας Τουρκίας και Αιγύπτου στην κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς KAAN σηματοδοτεί μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το άρθρο αυτό εξετάζει τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, τις στρατηγικές επιδιώξεις των εμπλεκόμενων χωρών και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

 

 Τι είναι το KAAN

Το KAAN είναι το φιλόδοξο πρόγραμμα της Τουρκίας για την ανάπτυξη ενός stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς, σχεδιασμένο να αντικαταστήσει τα F-16 και να ανταγωνιστεί τα F-35. Το αεροσκάφος διαθέτει:

Δύο κινητήρες (προς το παρόν αμερικανικής προέλευσης)

Χαμηλό ίχνος ραντάρ με σύνθετα υλικά

Εσωτερικούς χώρους όπλων

Ραντάρ AESA και προηγμένα οπτικά συστήματα

Δυνατότητα συνεργασίας με drones για αποστολές ανθρώπου-μηχανής

Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε το 2024, ενώ η ενεργοποίηση του στόλου αναμένεται το 2030.

 



 Η συνεργασία με την Αίγυπτο

Η Τουρκία ενέκρινε επίσημα τη συμμετοχή της Αιγύπτου στο πρόγραμμα KAAN ως εταίρου παραγωγής, με μνημόνιο συνεργασίας να αναμένεται στα τέλη του 2025. Η Αίγυπτος επιδιώκει να ενταχθεί στον «σύλλογο» των χωρών με προηγμένη αεροπορική τεχνολογία, ενώ η Τουρκία ενισχύει τη θέση της ως περιφερειακή στρατιωτική δύναμη.


 Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Η εξέλιξη αυτή έχει πολλαπλές επιπτώσεις για την ελληνική στρατηγική και ασφάλεια:

Διπλωματική πρόκληση: Η σύγκλιση Τουρκίας–Αιγύπτου, δύο χώρες με ιστορικά διαφορετικές θέσεις, υπονομεύει τις ελληνικές προσπάθειες για περιφερειακές συμμαχίες.

Αεροπορική ισορροπία: Αν το KAAN επιτύχει, η Τουρκία θα αποκτήσει τεχνολογικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ήδη ενισχυθεί με Rafale και αναμένει F-35, διατηρώντας προς το παρόν υπεροχή.

Αμυντική αυτάρκεια Τουρκίας: Η Άγκυρα επιδιώκει στρατιωτική ανεξαρτησία, μειώνοντας την εξάρτηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ — κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πιο απρόβλεπτες κινήσεις στην περιοχή.

Πιθανή εξαγωγή KAAN: Αν η Τουρκία εξάγει το KAAN σε χώρες όπως το Πακιστάν ή η Ινδονησία, ενισχύεται ένα αντιδυτικό μπλοκ με στρατιωτική τεχνολογία υψηλών δυνατοτήτων.

 

Η συνεργασία Τουρκίας–Αιγύπτου στο KAAN δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό εγχείρημα. Είναι μια στρατηγική δήλωση για την αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα καλείται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες και να επαναξιολογήσει τις περιφερειακές της συμμαχίες.
 

Σε μια εποχή όπου οι συμμαχίες μεταβάλλονται με ρυθμούς που προκαλούν γεωπολιτική δίνη, η συνεργασία Τουρκίας και Αιγύπτου γύρω από την αεροναυπηγική αποτελεί ισχυρό σήμα αλλαγής πλεύσης. Για την Ελλάδα, δεν αρκεί πια η απλή παρατήρηση∙ χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και στρατηγική προσαρμογή.

Η ενίσχυση της αμυντικής μας τεχνολογίας πρέπει να συνοδεύεται από πολυεπίπεδη διπλωματία και ενεργή συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων. Αν το KAAN γίνει σύμβολο της νέας ισορροπίας δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε η Ελλάδα οφείλει να κρατήσει το δικό της στυλό... για να γράψει τους επόμενους όρους του παιχνιδιού.




 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

 

 

 

 

 Μείνετε μπροστά στις εξελίξεις — κάντε Like στο Facebook

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  Από το newsroom 

  του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου – Πολιτική και γεωστρατηγική ανάλυση

     -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road+news


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]