Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Το Ecohotel Fevery έγινε το πρώτο κατάλυμα στο Βέλγιο που κέρδισε το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ...

 

 Η Booking.com ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Paul Asselman να περιγράψει όλη τη διαδικασία και γιατί επιδίωξε αυτό το Οικολογικό Σήμα.

Όπως υπογραμμίζει η πλατφόρμα, καθώς οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να γνωρίσουν τον κόσμο με πιο βιώσιμο τρόπο, είναι λογικό οι πάροχοι καταλυμάτων να εξετάζουν το ενδεχόμενο της πιστοποίησης από τρίτα μέρη για την πορεία τους προς τη βιωσιμότητα.

 

 

Ιδού, λοιπόν, τι γράφει ο ιδιοκτήτης:

Είμαι ο Paul Asselman, ιδιοκτήτης του Ecohotel Fevery στη Μπριζ του Βελγίου. Αφού ξεκινήσαμε την πορεία μας προς τη βιωσιμότητα το 2009, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απόκτησης πιστοποίησης από τρίτα μέρη με το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ, το επίσημο εθελοντικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβαλλοντική αριστεία. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα ήθελα να μοιραστώ για να ενθαρρύνω άλλους συνεργάτες που μπορεί να εξετάζουν το ενδεχόμενο πιστοποίησης βιωσιμότητας.

 

 

Η προσέγγισή μας για τη βιωσιμότητα

Η έμπνευση για να ξεκινήσουμε την πορεία μας προς τη βιωσιμότητα ήρθε αφού επισκεφτήκαμε ένα ξενοδοχείο στην Ελβετία που είχε πράσινη στέγη, που σημαίνει ότι ήταν εντελώς καλυμμένη με φυτά. Εκείνη την εποχή είχαμε μια μεγάλη στέγη με άσφαλτο στο ξενοδοχείο, η οποία ζεσταινόταν πολύ το καλοκαίρι και ανέδιδε μια απαίσια μυρωδιά. Την αντικαταστήσαμε με μια πράσινη οροφή που ήταν πολύ επιτυχημένη. Είναι πολύ πιο δροσερή, έχει πολύ ωραία εμφάνιση και μυρίζει φρεσκάδα! 

Στη συνέχεια, επενδύσαμε σε περαιτέρω βήματα για να κάνουμε το ξενοδοχείο μας πιο βιώσιμο, όπως στην αλλαγή όλου του φωτισμού μας σε LED και την αντικατάσταση των παραθύρων με μονό τζάμι σε παράθυρα με διπλά τζάμια υψηλής μόνωσης. Λάβαμε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης νερού, εγκαθιστώντας βρύσες και κεφαλές ντους εξοικονόμησης νερού, αντικαθιστώντας τις μπανιέρες μας με μεγάλα άνετα ντους και χρησιμοποιώντας τυχόν περίσσεια ενέργειας στο σύστημα θέρμανσης για τη θέρμανση νερού. Προσθέσαμε σκίαστρα παραθύρων για τον ήλιο, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τον χρόνο που χρειαζόταν να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό. Επίσης, μειώσαμε τη σπατάλη τροφίμων, εξασφαλίζοντας φρέσκο ψωμί από το τοπικό αρτοποιείο, αντί να χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο ψωμί που πρέπει να πετάξουμε, και διαθέτοντας μικρές ποσότητες φαγητού στον μπουφέ πρωινού, τις οποίες αναπληρώνουμε μόλις χρειαστεί.

Όλα αυτά τα μέτρα είχαν εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην επιχείρηση. Από το 2009, χρησιμοποιούμε

65% λιγότερη ενέργεια στο ξενοδοχείο και τουλάχιστον 70% λιγότερο νερό, κάτι που πραγματικά κάνει διαφορά.

 

 


Γιατί αποφασίσαμε να αποκτήσουμε το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ 

Όταν επενδύαμε σε πιο βιώσιμες πρακτικές στο ξενοδοχείο, αρχίσαμε να ακούμε όλο και περισσότερα για πιστοποιήσεις βιωσιμότητας, όπως το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ. Παρόλο που το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστό στο Βέλγιο, γνώριζα ότι υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει μεγαλύτερη αναγνώριση σε σχέση με άλλα πιστοποιητικά βιωσιμότητας σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι είμαστε το πρώτο ξενοδοχείο στο Βέλγιο που απέκτησε πιστοποίηση Οικολογικού Σήματος της ΕΕ. Είναι μια αξιόπιστη αρχή στον τομέα της βιωσιμότητας.

 

 

Πώς λειτουργεί η διαδικασία πιστοποίησης του Οικολογικού Σήματος της ΕΕ

Αρχικά, επικοινωνήσαμε με τον αρμόδιο φορέα του Οικολογικού Σήματος της ΕΕ για το Βέλγιο στις Βρυξέλλες και μας έστειλαν τα κριτήρια με τα οποία έπρεπε να συμμορφωθούμε για να λάβουμε πιστοποίηση. Υπάρχει ένας συνδυασμός υποχρεωτικών και προαιρετικών κριτηρίων και το πρώτο βήμα είναι να τα εξετάσετε για να ελέγξετε πόσα έχετε ήδη επιτύχει μέσω των μέτρων βιωσιμότητας που έχετε υλοποιήσει. Για κάθε κριτήριο πρέπει να παρέχετε γραπτά αποδεικτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, τα υποχρεωτικά κριτήρια είναι πολύ αυστηρά για τις κεφαλές ντους και τις βρύσες, με όριο 8,5 λίτρων ανά λεπτό για τις κεφαλές ντους και τις βρύσες μπάνιου. Εάν αλλάξετε τις κεφαλές ντους και τις βρύσες για να συμμορφώνεστε με τα κριτήρια, πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία από την εταιρεία που πραγματοποίησε την εργασία.

Ο αρμόδιος φορέας για το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ σάς βοηθά στη διαδικασία και θα πραγματοποιήσετε μερικές συνεδρίες μαζί του προτού διενεργήσει τον έλεγχο των εγγράφων σας. Μας επισκέφτηκαν κάποιες φορές και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία μαζί. Συνεργαστήκαμε πολύ στενά για αυτό και εξακολουθούμε να επικοινωνούμε τακτικά μαζί τους.

 

 

Δυσκολίες και εκπλήξεις της πιστοποίησης

Μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν η εκπλήρωση των κριτηρίων που αφορούσαν τα παράθυρα. Καθώς το ξενοδοχείο μας είναι ένα παλιό κτήριο στην ιστορική πόλη της Μπριζ, υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το τι μπορούμε να αλλάξουμε. Ευτυχώς, το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε ότι μπορούσαμε να διατηρήσουμε τα αρχικά κουφώματα και να αλλάξουμε απλώς τα μονά τζάμια με παράθυρα με διπλά τζάμια υψηλής μόνωσης. Εκπλαγήκαμε από τον αριθμό των στοιχείων που εμπλέκονται στη διαδικασία πιστοποίησης, καθώς πρέπει να πληροίτε 22 υποχρεωτικά κριτήρια, να κερδίσετε έναν ορισμένο αριθμό πόντων μέσω άλλων προαιρετικών κριτηρίων και να παράσχετε όλη την τεκμηρίωση για να αποδείξετε τις ενέργειες που έχετε πραγματοποιήσει. Ωστόσο, αν είστε σε θέση να το κάνετε κατά την περίοδο χαμηλής ζήτησης, μπορείτε σίγουρα να τα καταφέρετε και αξίζει τον κόπο.

 

 

Γιατί θα συνιστούσαμε την πιστοποίηση Οικολογικού Σήματος της ΕΕ σε άλλους

 

 

Θα συνιστούσα να επιδιώξετε την πιστοποίηση, καθώς μπορείτε να ωφεληθείτε πολύ από την ίδια τη διαδικασία. Για εμάς, η μέτρηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και νερού ήταν μια αποκάλυψη. Πληρώνετε τους λογαριασμούς σας και δεν δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο τι συμβαίνει. Αλλά όταν αρχίσετε να μετράτε, θα διαπιστώσετε πόσο νερό χρησιμοποιείται και μπορείτε να λάβετε μέτρα για να το μειώσετε και να αρχίσετε να εξοικονομείτε χρήματα.  

 

Η κατοχή του Οικολογικού Σήματος της ΕΕ αύξησε επίσης τον αριθμό των κρατήσεων στο ξενοδοχείο. Πρόσφατα ρώτησα κάποιους επισκέπτες γιατί επέλεξαν να μείνουν μαζί μας και ανέφεραν ότι μας επέλεξαν επειδή είχαμε το σήμα. Οι επισκέπτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να ταξιδεύουν πιο βιώσιμα και, με την πιστοποίηση, οι ξενοδόχοι θα είναι έτοιμοι για το μέλλον και θα είναι σε θέση να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.

Εάν εξετάζετε το ενδεχόμενο πιστοποίησης από τρίτα μέρη, η συμβουλή μου θα ήταν να το κάνετε χωρίς δισταγμό. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε και, παρόλο που η διαδικασία απαιτεί κάποιο κόπο, τα οφέλη πραγματικά αξίζουν. Επιπλέον, είναι πιθανό να είστε πιο έτοιμοι για την πιστοποίηση από ό,τι εσείς πιστεύετε.

 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:     https://www.tornosnews.gr/epixeiriseis/hotels/68918   -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]